nedeľa, 30. apríla 2017

SLÁVNOSTNÁ MAKOVÁ TORTA



        Pre milovníkom maku a tiež pre tých, ktorí nemôžu múku, teda bezlepková :-) veľmi vláčna a svieža....recept je z časopisu Dobré jedlo, ale trochu upravený na naše domáce chute...

KRÉM : 180 ml smotany na šľahanie
              200 g bielej čokolády
              15 g mletého maku
              nastrúhaná citrónová kôra z jedného citróna
              šťava z polovice citróna


NÁPLŇ: 250 g mascarpone
               3 polievkové lyžice práškového cukru
               3 čajové lyžičky vanilkového extraktu
               180 g smotany na šľahanie
               čerstvé maliny

KORPUS: potrebujeme 2 tortové formy s priemerom 20 cm

250 g mletého maku
100 g mletých vlašských orechov
1 kypriaci prášok do pečiva
nastrúhaná citrónová kôra
6 vajec
štipka soli
vanilkový extrakt (alebo lusk) môžme nahradiť vanilkovým cukrom
120 g tmavého cukru
160 g masla
150 ml bieleho jogurtu

KRÉM
V hrnčeku necháme zovrieť smotanu a pridáme nalámanú bielu čokoládu. Rozmiešame tak, aby sa čokoláda roztopila. Pridáme mlety mak, kôru a šťavu a odložíme do chladničky aspoň na hodinu. Musím to byť celko vychladnuté. Pred natieraním torty krém vyšľaháme mixérom.Natierame ním povrch a boky torty.


PLNKA
Šľahačku vyšľaháme, pridáme práškový cukor, vanilku a mascarpone. Všetko spolu prešľaháme. Odložíme do chladničky. Touto plnkou natierame jednotlivé poschodia torty.

KORPUSY

Predhrejeme teplovzdušnú rúru na 180 stup.C.  Dve tortové formy s priemerom 20 cm si vytrieme tukom a spodok vyložíme papierom na pečenie. Ak máme len jednu formu, tak treba suroviny rozdeliť na dve časti a postupne pripraviť cesto.

Mletý mak, mleté orechy, kypriaci prášok a kôru z citrusov zmiešame a odložíme bokom.
Maslo roztopíme, nesmie však byť horúce, len vlažné. Vajíčka oddelíme na žltky a bielky.
Žltky vyšľaháme s polovicou cukru, štipkou soli a vanilkou, citrónovou kôrou do peny. Za chodu mixéra pridáme po troške roztopené maslo. Postupne prisypeme sypké suroviny a nakoniec sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov a polovice cukru. Sneh zapracujeme už ručne metličkou. Cesto rozdelíme do 2 tortových foriem a dáme piecť asi na 35 minút. Treba skúsiť špajdľou, či je cesto upečené.
Korpusy necháme celkom vychladnúť, prekrojíme ich napoly, takže máme 4 pláty, ktoré postupne natierame mascarponovou plnkou a posypeme čerstvými malinami (môžme použiť aj iné ovocie podľa vlastnej chuti). Povrch celej torty potrieme krémom z bielej čokolády.

Pred podávaním treba nechať tortu dobre vychladiť, je vtedy chutnejšia a vláčnejšia.
Ja som ešte poliala každý plát citrónovým likérom limončelom. Ozdobíme čerstvým ovocím.










               

               

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára