pondelok, 1. mája 2017

CESNAKOVÉ PEČIVO

Recept inšpirovaný časopisom APETIT


SUROVINY:

440 g hladkej múky (môžme vymeniť za špaldovú)
3 zarovnané čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
2 čajové lyžičky soli
100 g strúhaného parmezánu ( môžme nahradiť aj iným tvrdším syrom)
150 g studeného masla ( nie tuku )
260 ml studeného mlieka
veľká hrsť nasekaného medvedieho cesnaku (mimo cesnakovú sezónu môžme nahradiť napr. zelenou cibuľovou vňaťou, mladým špenátom, žeruchou, žihľavou a pod.)
3 strúčiky cesnaku
1 žltok na potretie
trochu strúhaného parmezánu na posypanie

POSTUP:

Trúbu predhrejeme na 210 stup. C.
Cesto vymiešame v kuchynskom robote. Do misky vsypeme múku, kypriaci prášok, soľ, syr a premiešame spolu všetky sypké suroviny. Pridáme na drobné kocky nakrájané studené maslo, mixujeme. Nakoniec postupne prilievane studené mlieko a na záver nasekaný medvedí cesnak s popučenými strúčikmi cesnaku. Nemiešame už dlho. Cesto vyberieme na dosku, rozvaľkáme asi na 1 - 1,5 cm plát, ktorý preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto ostrým nožíkom porozkrajujeme na kúsky podľa vlastného uváženia (aké chceme mať, či drobnejšie alebo väčšie), ale cesto celkom nedokrajujeme. Po upečení kúsky porozlamujeme. Celý povrch natrieme rozľahaným žĺtkom a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme piecť do vyhriatej rúry do zlatista - cca 30 minút.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára