nedeľa 20. augusta 2017

SLIVKOVO-ORECHOVÁ GALETKA


KREHKÉ CESTO:

125 g studeného masla
100 g práškového cukru
2 žltky
3 polievkové lyžice studeného mlieka
štipka soli
250 g hladkej múky
nastrúhaná citrónová kôra z jedného citróna
Suroviny zmiešame, vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie a dáme odležať do chladu.

NÁPLŇ:

I.
120 g mletých vlašských orechov
50 g práškového cukru
rum
Prísady zmiešame, rumu dáme toľko, aby hmota bola roztierateľná. Ak nechceme použiť alkohol, môžme pridať mlieko alebo redší džem (vtedy nedávame už cukor). Túto hmotu môžme urobiť aj z maku.

II.
600 g sliviek - odkôstkujeme a pokrájame na štvrtinky
1 polievková lyžica  zlatého klasu
1 polievková lyžica tmavého cukru
zarovnaná lyžička mletej škorice
Suché suroviny zmiešame spolu a zasypeme touto zmesou nakrájané slivky.

POSTUP:
Z cesta vyvaľkáme kruh, ktorý preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Na kruh do stredu (nedávame náplň do krajov, lebo kraj cesta zahneme na náplň) rozotrieme orechovú zmes. Na ňu navrstvíme slivkovú zmes. Okraje cesta zahneme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stup. C asi 35 - 40 minút, kým okraje cesta nezhnednú. Po upečení môžme posypať práškovým cukrom.













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára