CESTO: 100 g masla
300 g cukru krupice
3 celé vajcia
1 dl mlieka
citrónová kôra z 1 citróna
200 g hladkej múky
1 kypriaci prášok
2 veľké jablká
hrsť píniových orieškov (môžme nahradiť inými orieškami)
hrsť hrozienok
0,5 dcl rumu
Hrozienka a oriešky namočíme vopred do rumu. Jablká ošúpeme, nakrájame na menšie a tenšie plátky a pridáme ich k hrozienkam a orieškom. Celú zmes zmiešame.
Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vajíčka, šľaháme, až sa hmota spojí. Pridáme mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru, premiešame. Nakoniec múku s práškom do pečiva. Všetko spolu premiešame.
Do okrúhlej koláčovej formy, ktorú vytrieme maslom, vylejeme pripravené cesto. Na jeho vrch rozložíme jablkovo-hrozienkovo-orieškovú zmes aj s rumom. Celý koláč na záver posypeme trstinovým cukrom, ktorý po upečení vytvorí zlatú krustu na povrchu.
Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stup.C. asi 40-50 minút. Treba vyskúšať špajlou či je cesto upečené. Každá rúra pečie inak.
Koláčik je nenáročný na prípravu, ale výborný chuťou.
Pred pečením......
Po upečení........
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára