sobota 3. marca 2018

TOSKÁNSKY JABLKOVÝ KOLÁČ


CESTO:  100 g masla
                300 g cukru krupice
                3 celé vajcia
                1 dl mlieka
                citrónová kôra z 1 citróna
                200 g hladkej múky
                1 kypriaci prášok


2 veľké jablká
hrsť píniových orieškov (môžme nahradiť inými orieškami)
hrsť hrozienok
0,5 dcl rumu

Hrozienka a oriešky namočíme vopred do rumu. Jablká ošúpeme, nakrájame na menšie a tenšie plátky a pridáme ich k hrozienkam a orieškom. Celú zmes zmiešame.

Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vajíčka, šľaháme, až sa hmota spojí. Pridáme mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru, premiešame. Nakoniec múku s práškom do pečiva. Všetko spolu premiešame.

Do okrúhlej koláčovej formy, ktorú vytrieme maslom, vylejeme pripravené cesto. Na jeho vrch rozložíme jablkovo-hrozienkovo-orieškovú zmes aj s rumom. Celý koláč na záver posypeme trstinovým cukrom, ktorý po upečení vytvorí zlatú krustu na povrchu.

Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stup.C. asi 40-50 minút. Treba vyskúšať špajlou či je cesto upečené. Každá rúra pečie inak.
Koláčik je nenáročný na prípravu, ale výborný chuťou.


Pred pečením......



Po upečení........


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára