nedeľa 11. apríla 2021

CITRÓNOVO-MAKOVÁ ROLÁDA


    S týmto piškótom sa Vám roláda vždy podarí.  Je dôležité mať dobrý plech, s nízkym okrajom, aby sa dalo cesto pekne zarovnať... a trochu cukrárskych skúseností...lebo niektoré veci sa nedajú vysvetliť, treba ich len odskúšať (niekedy opakovane :-D)


PIŠKÓT  (Jaconde):

3  celé vajcia izbovej teploty

70 g práškového cukru

70 g mandľovej múky

20 g hladkej múky

2 PL celého nemletého maku

 

3 vaječné bielky

1 PL kryštálového cukru

15 g roztopeného (ale nie horúceho) masla

Štipka soli

 

Celé vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, prisypeme preosiatu mandľovú múku, hladkú múku a mak - vmiešavame ručne vareškou alebo cukrárskym lýzatkom po troškách. Potom jemne primiešame vyšľahaný sneh ( z tých 3 bielkov s kryšt.cukrom a soľou) a nakoniec roztopené maslo. Jemne krúživými pohybmi premiešame.

Plech vystriekame olejom, vložíme papier na pečenie a aj ten môžeme trochu nastriekať, aby sa potom lepšie odlepil. Cesto rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 200 stup.C asi na 15 minút – podľa rúry, kým cesto trochu nezozlátne, nemal by sa nedopiecť, ale ani prepiecť....

 Piškót necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ho vyberieme z plechu a stiahneme z neho papier na pečenie. Netreba ho predtým skrúcať do rolády, ako u iných receptov, s týmto piškótom sa výborne pracuje aj po vychladnutí. Len nesmie byť prepečený, vtedy by sa pri skrúcaní začal lámať. Je potrebné trochu cukrárskej skúsenosti, ako toto odhadnúť.....


CITRÓNOVÝ KRÉM (LEMON CURD)

Recept je uvedený aj v predchádzajúcom recepte pri CITRÓNOVÝCH KVETOCH, ale pre istotu ho tu dávam:

4 žltky

Šťava z 2 väčších citrónov

100 g krupicového cukru

50 g masla

bežne sa pridáva do krému aj nastrúhaná citrónová kôra, ale ja som tentokrát nedala, aby pri plnení bol krém číry...

Na sporák dáme hrnček s vodou, ktorú necháme zovrieť a necháme len trochu bublať, znížime teplotu. Do vhodnej misky dáme všetky suroviny. Misku položíme na hrček a za stáleho miešania varíme puding nad parou. Mal by trochu zhustnúť, mne to trvalo asi 10-15 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť, ako bude chladnúť, tak trochu zhustne. Ak Vám nejaký krém ostane, môžete ho dať do zaváracieho pohára a v chladničke vydrží 2 týždne. Je výborný aj na palacinky. Skúšali sme doma :-)


BIELY KRÉM (CHANTILLY)

150 ml šmotany na šľahanie 33 %

150 g mascarpone

1,5 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)

citrónový cukor ( balený ako vanilkový, ale s citrńovou príchuťou) alebo lyžička citrónovej pasty ( ja používam túto: https://www.matteocucina.sk/prichute/prichut-citron-120g/ )

Na dosku dáme papier na pečenie, naň položíme vychladnutý piškótový plát. Na tento plát natrieme rovnomernú vrstvu lemon curdu a na to ešte rovnomernú vrstvu bieleho krému. Pomocou podloženého papiera na pečenie pomaly dôsledne zakrúcame roládu. Ak by sme mali okraje piškotu vysušené, prepečené, tak ich radšej odrežeme. Papierom roládu stiahneme a zakrútime ju do neho, dáme do chladničky dobre zatuhnúť.

Pri servírovaní môžeme roládu posypať práškovým cukrom.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára