pondelok 17. augusta 2015
ČOKOLÁDOVÝ TART
Koláč s tromi Č - čokoláda, černice, čierne ríbezle ......najnovší koláčový "hit" u nás doma :-)
Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 190 stup.C.
CESTO:
150 g hladkej múky
50 g kakaa
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1/4 čajovej lyžičky soli
3 polievkové lyžice práškového cukru
90 g masla alebo iného tuku
1 vajce
Zo surovín vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky na pol hodinu. Po vychladení cesto roztlačíme rukou do okrúhlej vymastenej formy s priemerom 28 cm (ja som použila kovovú s vyberateľným dnom). Cestom vyplníme celé dno aj boky. Popicháme ho vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre 190 stup.C asi 15 minút. Po upečení necháme korpus celkom vychladnúť.
NÁPLŇ:
1. vrstva: 1/2 kg čiernych ríbezlí (alebo iného pikantnejšieho ovocia, napr. maliny, červené ríbezle)
1 polievková lyžica zlatého klasu rozmiešaného v 1 dcl vody
citrónová šťava z pol citróna
2 polievkové lyžice tmavého cukru
Ovocie dáme do hrnčeka a trochu na sporáku podusíme, aby zmäklo, pridáme cukor, citrónovú šťavu a prilejeme zlatý klas rozmiešaný v studenej vode. Všetko spolu 2 minúty povaríme. Odstavíme a necháme trochu prechladnúť. Hmotu vylejeme do upečeného korpusu a rovnomerne rozotrieme.
2.vrstva: 250 ml šľahačky
200 g tmavej čokolády
50 g masla
2 polievkové lyžice glukozového sirupu
Suroviny dáme do hrnčeka na sporak a pomaly zohrievame, kým sa neroztopí čokoláda a maslo. Pridáme sirup a premiešame. Hmotu vylejeme do korpusu na prvú ríbezľovú zmes, rovnomerne rozotrieme a celý koláč dáme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky.
Ozdobíme ho ovocím. My sme použili černice, ktoré akurát dozrievajú v záhrade :-)
Chuť tohto koláča je skutočne senzačná....kyslosť ríbezlí výborne doplňa sladkosť čokolády....
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára