pondelok 17. augusta 2015

ČOKOLÁDOVÝ TART


Koláč s tromi Č - čokoláda, černice, čierne ríbezle ......najnovší koláčový "hit" u nás doma :-)

Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 190 stup.C.

CESTO:

150 g hladkej múky
50 g kakaa
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1/4 čajovej lyžičky soli
3 polievkové lyžice práškového cukru
90 g masla alebo iného tuku
1 vajce

Zo surovín vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky na pol hodinu. Po vychladení cesto roztlačíme rukou do okrúhlej vymastenej formy s priemerom 28 cm (ja som použila kovovú s vyberateľným dnom). Cestom vyplníme celé dno aj boky. Popicháme ho vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre 190 stup.C asi 15 minút. Po upečení necháme korpus celkom vychladnúť.


NÁPLŇ:

1. vrstva: 1/2 kg čiernych ríbezlí (alebo iného pikantnejšieho ovocia, napr. maliny, červené ríbezle)
                 1 polievková lyžica zlatého klasu rozmiešaného v 1 dcl vody
                 citrónová šťava z pol citróna
                 2 polievkové lyžice tmavého cukru

Ovocie dáme do hrnčeka a trochu na sporáku podusíme, aby zmäklo, pridáme cukor, citrónovú šťavu a  prilejeme zlatý klas rozmiešaný v studenej vode. Všetko spolu 2 minúty povaríme. Odstavíme a necháme trochu prechladnúť. Hmotu vylejeme do upečeného korpusu a rovnomerne rozotrieme.

2.vrstva: 250 ml šľahačky
                200 g tmavej čokolády
                50 g masla
                2 polievkové lyžice glukozového sirupu

Suroviny dáme do hrnčeka na sporak a pomaly zohrievame, kým sa neroztopí čokoláda a maslo. Pridáme sirup a premiešame. Hmotu vylejeme do korpusu na prvú ríbezľovú zmes, rovnomerne rozotrieme a celý koláč dáme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky.

Ozdobíme ho ovocím. My sme použili černice, ktoré akurát dozrievajú v záhrade :-)

Chuť tohto koláča je skutočne senzačná....kyslosť ríbezlí výborne doplňa sladkosť čokolády....




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára