nedeľa 23. augusta 2015

OVOCNÉ KOŠÍČKY


CESTO:

350 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
2 žltky
nastrúhaná kôra z pol citróna

KRÉM:

400 ml mlieka
400 g krupicového cukru
60 g vanilkového pudingu ( alebo Zlatého klasu)
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (alebo 2 vanilkové cukry)
100 g masla
trocha rumu pre vôňu a aj chuť :-)

OZDOBA:

sezónne ovocie

Košíčky:
Zo surovín vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme do chladničky vychladiť aspoň na pol hodiny. Zatiaľ si dobre vymastíme tukom drobné košíčkové formičky. Postupne košičky naplníme rovnomerne tenšou vrstvou cesta, nedávame hrubú vrstvu, lebo by sa nám do nich nezmestila po upečení náplň. Dáme upiecť do vyhriatej rúry na 180 stup. C. Sledujeme pri pečení, aby boli svetlohnedé, teda asi 8-10 minút (každá rúra pečie inak). Necháme ich trochu vo formičke vychladnúť a vyklopíme. Košíčky pred plnením musia byť úplne vychladnuté.

Krém:
V 100 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok. Do hrnčeka na sporák dáme zvyšok mlieka a cukor a necháme zovrieť za občasného miešania, tak aby sa nám cukor v mlieku rozpustil. Do vriaceho prilejeme mlieko s pudingovým práškom. Necháme asi 2 minúty povrieť, dávame pozor, aby sa nám puding nepripálil. Teda inými slovami z prísad uvaríme puding :-) napísala som postup, ak by niekto nevedel ako na to :-) Puding som nechala vychladnúť, často som ho však miešala, aby sa mi neurobila navrchu "škrupina". Po vychladnutí do pudingu kuchynským robotom postupne zašľaháme maslo. Takto pripravený krém dáme do cukrárskeho sáčku a plníme ním upečené košíčkové korpusy. Ozdobíme čerstvým ovocím.

Ďalšou možnosťou je, že do uvareného pudingu namiesto masla pridáme vyšľahanú šľahačku :-)





3 komentáre: