utorok 2. februára 2016

ČOKOLÁDOVÁ STRIEŠKA


....slávnostný koláč, trochu pracný, ale pohostíte s ním dosť ľudí :-) a pritom aj efektne vyzerá...je to taký starý recept od Mary Berryovej, ktorý som prvýkrát piekla pred 15 rokmi...

Rozmýšľala som, či ho tu dať, lebo som zabudla odfotiť postup skladania striešky a bez toho je to trochu komplikované vysvetliť niekomu, kto to ešte nerobil...keď ho budem ešte v budúcnosti robiť, tak odfotím postup a doplním fotky...

Piškótové cesto môžete urobiť  podľa vlastného obľúbeného receptu, jeden svetlý plát a jeden tmavý plát.


KRÉM:

450 g horkej čokolády
350 ml smotany na šľahanie
0,5 dcl amaretta (alebo iný obľúbený likér)

Upečieme piškóty, necháme ich úplne vychladnúť.

Smotanu zohrejeme v hrnčeku na sporáku, až kým sa nezačnú tvoriť po okrajoch bublinky. Potom odstavíme a nalámeme horkú čokoládu a miešame spolu, až kým sa čokoláda celkom nerozpustí, prilejeme likér pre chuť a necháme v chlade, aby zmes celkom vychladla. Po vychladnutí ju vyšľaháme šľahačom na krém.

Každý plát rozkrojíme na 3 rovnaké pásy a postupne ich krémom lepíme dokopy. Dáme tmavý pás, natrieme krémom, na to svetlý pás a natrieme krémom a tak postupne všetky pláty, až vytvoríme jeden veľký "obdlžníkovo-hranolovitý" kus koláča :-)

Celý tento "hranol" priečne prerežeme na dva trojuholníkové kusy.... a zlepíme ich do veľkého trojuholníka. Trochu sa pri tom ušpiníte, ale inak to nejde :-)

Celý koláč natrieme ešte krémom. Nie je moc sladký, lebo sme použili horkú čokoládu, môžeme ochutiť ešte vyšľahanou šľahačkou, nemusí byť...






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára