nedeľa 14. augusta 2016

MAKOVÁ ROLÁDA BEZLEPKOVÁ


Cesto:

300 g mletého maku
5 vajec
150 g roztopeného masla
5 polievkových lyžíc medu
150 g kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
1 čajová lyžička prášku do pečiva

Plnka:

1 šľahačka
2 mascarpone
citrónová šťava z jedného citróna
práškový cukor alebo med podľa chuti
černice

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Maslo rozpustíme, necháme ho prechladnúť, nemá byť horúce, len vlažné. Žltky vyšľaháme s medom, pridáme roztopené maslo, kyslú smotanu, mak zmiešaný s práškovým cukrom. Všetko spolu premiešame a pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Jemne premiešame, aby cesto "nepadlo". Vylejeme ho na papierom vyložený plech na pečenie a dáme piecť do vopred predhriatej teplovzdušnej rúry na 180 stup. C na cca 15-20 minút (záleží od rúry). Po upečení cesto necháme trochu vychladnúť, rozložíme si čistú utierku, posypeme ju práškovým cukrom a vrchnou stranou položíme na ňu upečený piškót. Stiahneme z neho papier. Pomaly spolu s utierkou zrolujeme do " rolády". Necháme celkom vychladnúť.

Pripravíme si náplň: Vyšľaháme šľahačku dotuha, pridáme mascarpone, citrónovú šťavu a med alebo cukor podľa toho, či máme radi sladšie, alebo nie. Ochutnávať, ochutnávať, ochutnávať :-) Ja preto nepíšem cukor, lebo ho skoro nikdy nevážim, len sypem od oka....Všetko spolu premiešame na hladkú zmes.

Vychladnutú roládu, pomaly rozvinieme z utierky (mne sa dosť polámala, ale plnkou sa to dá zakryť), natrieme vnútro plnkou (časť si necháme na potretie rolády zvonku), posypeme černicami...samozrejme ovocie môžme dať aj iné, napr. višne ). Natretú roládu pomaly zrolujeme. Potrieme ju celú plnkou a ozdobíme ovocím.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára