nedeľa 23. augusta 2015

TORTA PAVLOVA


         Vždy som si myslela, že táto torta je zložitá a akosi sa mi do nej nechcelo...vôbec to nakoniec nebolo také ťažké a pokiaľ máte dobrú rúru, tak to určite zvládnete...je to len jedna veľká pusinka so šľahačkou a ovocím, ale chuť je naozaj výborná - sladkosť pusinky zmierňuje skoro neosladená šľahačka a kyslosť ovocia, takže to v konečnom dôsledku nie je také sladké, ako by sa očakávalo...


KORPUS:

4 bielky
štipka soli
200 g práškového cukru zmiešaného s 1 vanilkovým cukrom a 2 polievkovými lyžicami maizeny alebo solamylu

Na 2 plechy dáme papier na pečenie a nakreslíme naň kruhy s priemerom asi 18 cm.
Teplovzdušnú rúru dáme vyhriať na 200 stup. C.
Bielky dáme do kuchynského robota (mixéra) so štipkou soli a vyšľaháme tuhý sneh. Potom postupne prisypávame cukrovú zmes a ďalej šľaháme na tuhý sneh. Po vyšľahaní ho rozdelíme na 2 časti a rozotrieme ich nedbalo na pripravené nakreslené kruhy na papieri. Odporúčam jeden kruh urobiť malinko menší, aby to potom krajšie vyzeralo, keď ich uložíme na seba.

Plechy dáme do vyhriatej rúry, ktorá bola nastavená na 200 stup. C. Hneď po vložení plechov však teplotu znížime na 140 stup. C. Pri tejto teplote pečieme asi 1 hodinu. Rúru počas pečenia korpusov neotvárať !!!! Po upečení plechy vyberieme a necháme korpusy celkom vychladnúť.

KRÉM:

500 ml smotany na šľahanie (33 %)
1 polievková lyžica medu

Šlahačku vysľaháme dotuha a primiešame med.
Na podnos dáme väčši korpus, navrstvíme naň polovicu šľahačky, dáme druhý korpus a naň zvyšok šľahačky. Ozdobíme ovocím.

NA OZDOBU:
čerstvé ovocie

Odporúčania: naplnená torta má najlepšiu chuť tak asi pol hodinu po naplnení, keď  trochu sľahačka vsiakne do korpusu. Je potrebné však upiecť tortu takú veľkú, aby sme ju hneď po podávaní zjedli, lebo ak nám nejaká časť ostane, pustí do všetko šťavu a korpus sa celkom rozmočí....na chuti jej to neuberie, ale už nie je taká vkusná na podávanie...takže upiecť, naplniť, 1/2 hodinu odležať a zjesť :-)

Veľmi nám všetkým chutila...:-)






2 komentáre: