nedeľa 5. apríla 2020

ŠKORICOVÝ CHLIEB


Inšpirácie na tento chlebík je na internete veľa. Keďže doma maľujeme, potrebovala som urobiť niečo nenáročné, čo by sa dalo popri práci "vyhrýzať" :-) a aby sa z toho deti aj v rámci možnosti najedli. Ku chlebíku sme uvarili kakao a meltu, ktorú sme ochutili voňavým kardamómom...

CESTO:

400 g hladkej múky
štipka soli
150 ml mlieka
20 g droždia
50 g cukru
70 g rozpusteného masla
3 žĺtky
vanilkový extrakt (alebo vanilkový cukor)

Náplň: 50 g zmäknutého masla + 2 balenia škoricového cukru

Poleva: 100 ml sladkej smotany + 50g krupicového cukru  - zohrejeme v hrnčeku a polejeme už hotový koláč pred vložením do rúry. Hmota pri pečení skaramelizuje a zlepí jednotlivé kúsky chlebíka k sebe.

POSTUP:

Zo zohriatého mlieka, trošky cukru a droždia si urobíme kvások. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, soľou, pridáme vykysnutý kvások, roztopené (nie horúce) maslo, žĺtky, vanilkový extrakt.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť v teple cca 50-60 minút.

Rúru vyhrejeme na 170 stup.C .
Cesto na doske rozvaľkáme, potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricovým cukrom. Rozkrájame na pruhy, ktoré naukladáme na seba. Potom ich to celé ešte poprekrajujeme na menšie kúsky. Týmito kúskami vyložíme vhodný vopred vymastený pekáč.  Chlebík sa dá piecť v chlebovej forme, bábovkovej forme alebo vyššej koláčovej forme, ako som to urobila ja. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Pred vložením do vyhriatej rúry polejeme ešte polevou.

Poleva: 100 ml sladkej smotany + 50g krupicového cukru  - trochu zohrejeme v hrnčeku a polejeme už hotový koláč pred vložením do rúry. Hmota pri pečení skaramelizuje a zlepí jednotlivé kúsky chlebíka k sebe.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára