sobota 11. apríla 2020

LASKONKY


Snehové cesto:

5 bielkov
280 g krupicového cukru
šľaháme nad parou cca 10 minút do tuhej peny.
Necháme trochu prechladnúť (už mimo sporáka) a prisypeme zmes - 150 g zomletých lieskových orieškov + 50 g práškového cukru,  zľahka všetko spolu premiešame.

Plechy vyložíme papierom na pečenie, ktorý zľahka potrieme tukom, budú sa nám ľahšie odlepovať laskonky. Na plech položíme laskonkovú šablónu hladkou stranou hore. Lyžičkou kladieme cesto do jednotlivých otvorov formy, stierkou rozotrieme cesto a uhladíme a zvyšok cesta odstránime. Formičku zľahka nadvihneme, tak aby laskonky postupne povypadávali. Podobne spracujeme zvyšok cesta.

Rúru predhrejeme na 130 stup. C. Vložíme plechy, necháme piecť 15 minút, potom stiahneme teplotu na 80 stup.C a necháme pri mierne pootvorených dvierkach dosušiť  cca 20 - 30 minút. Treba skúsiť laskonku odlepiť....ak nejde, tak ešte treba dosušiť...nie však presušiť....

Laskonky necháme vychladnúť a naplneníme krémom.

KRÉM:  1 uvarené salko (plechovku salka vložíme do hrnčeka s vodou a varíme asi 1, 5 hod.)
               1 maslo
               50 g mletých lieskových orechov
Maslo vyšľaháme dohladka, postupne pridávame salko a nakoniec orechy.

Namiesto lieskových orechov môžeme použiť vlašské orechy, alebo strúhaný kokos - do cesta aj do krému.


















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára