nedeľa 23. augusta 2020

ČOKOLÁDOVÁ TORTA


Recept na formu s priemerom 24 cm........


CESTO: 375 g masla
                350 ml tmavého piva
                500 g krupicového cukru
                2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
                150 g tmavého kakaa
                150 g kyslej smotany
                3 vajcia
                420 g hladkej múky
                1 čajová lyžicka jedlej sódy
                1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva

Do hrnčeka dáme pivo spolu s nakrájaným na kocky maslom, necháme zohriať, tak aby sa maslo rozpustilo. Odstavíme zo sporáka, pridáme kakao, vanilku, cukor, dobre všetko zmiešame a necháme trošku prechladnúť, aby nebola hmota horúca, ale len vlažná. V mise rozmixujeme vajcia s kyslou smotanou, postupne pridáme kakaovú zmes a nakoniec múku zmiešanú so sódou a kypriacim práškom.
Formu na tortu vystriekame tukom, vlejeme cesto a pečieme najskôr zakryté alobalom asi 30 minút, potom odkryjeme a pečieme asi ďalších 30 minút, ale treba špajlou skúšať, či je ceste upečené. Každá rúra pečie inak.

Čokoládová ganache

400 g kvalitnej tmavej čokolády
250 ml šľahačky
250 g masla
100 g cukru
pre chuť 0,5 dcl rumu

Šľahačku zohrejeme na bod varu a takú horúcu nalejeme na nalámanú čokoládu. Hmotu miešame, až kým sa nevytvorí kompaktná zmes a teda čokoláda nie je celkom rozpustená. Hmotu dáme vychladnúť. Do mixéra dáme maslo, ktoré sme nechali niekoľko hodín pri izbovej teplote, pridáme cukor, riadne vyšľaháme a potom postupne pridávame čokoládovú zmes. Ak je ganache po spracovaní príliš tekutá, necháme ju trochu stuhnúť v chladničke, ale nie moc, aby sa s ňou dalo pracovať. Ak by sa nám stalo, že ganache dosť stuhne, treba ju pri izbovej teplote nechať povoliť.

Smotanová náplň

250 ml šľahačky
250 g mascarpone
práškový cukor podľa chuti (nevážila som, treba ochutnávať)
vanilkový extrakt
čerstvé ovocie - maliny, černice

Šľahačku vyšľaháme, pridáme mascarpone, cukor podľa chuti, vanilkový extrakt a všetko spolu zmiešame.

Tortový korpus rozkrojíme na tri časti. Cesto je veľmi vláčne a krehké, treba s ním pracovať opatrne.
Dáme prvý diel korpusu,  na okraj dookola celého korpusu nanesieme cukrárskym sáčkom rovnomernú vrstvu ganache, dovnútra rozotrieme smotanovú zmes, posypeme celú smotanovú plochu ovocím. Priložíme druhou časťou korpusu. Zase urobíme okraj cukrárskym sáčkom z ganache. Do vnútra na korpus natrieme smotanovú zmes, posypeme ovocím. Priložíme tretí diel korpusu. Celú tortu natrieme čokoládovou ganache. Ozdobíme podľa fantázie. Dáme tortu zatuhnúť. Ganache v chladničke celkom stuhne.











             

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára