Keď máme doma prebytok paradajok v skleníku.....
Náš obľúbený domáci recept na paradajkovú omáčku.....vhodná na cestoviny alebo pizzu ...zavaríš...otvoríš...uvaríš cestoviny...zaleješ omáčkou...nastrúhaš parmezán... a super obed hotový....všetky chute už sú v omáčke ...ALEBO....urobíš cesto na pizzu....poleješ omáčkou....doplníš ostatné suroviny (saláma, šunka, klobása, ryba...čokoľvek obľubuješ) nastrúhaš syr a upečieš...
Recept je v tom dobrý, že si omáčku môžeš prispôsobiť podľa vlastných domácich chutí...
5 kg mäsitých paradajok (najlepšie tú také, ktoré majú málo šťavy v sebe a viacej dužiny)
500 g cibule
5 veľkých strúčikov cesnaku
Olivový olej
Rapíkový zeler
Veľa čerstvej bazalky (ja pridávam aj ligurček, petržlenovú vňať )
Soľ
Čierne korenie (môžeme pridať chilli, ak chceme
pikantnejšie)
Paradajky pred spracovaním oblanšírujeme, t.j. zbavíme kože
a nakrájame na kúsky ( Pomôcka – keď sa nechcete babrať s blanšírovaním – rozkrojím paradajky na polky
a postrúham ich ručne na hrubom strúhadle tak, že ich strúham od
dužiny tak, aby mi zostala na záver len koža v ruke )
Cibuľu nakrájame na drobnejšie. Na panvicu dáme olivový
olej, pridáme cibuľu, upečieme ju do zlatohneda. Ku koncu ešte pridáme na
plátky nakrájaný cesnak a všetko spolu opečieme.
Oblanžírované paradajky (alebo nastrúhané bez kože) dáme do
väčšieho hrnca, privedieme k varu. Do paradajok pridáme cibuľovo-cesnakovú
zmes a rapíkový zeler nakrájaný na drobnejšie, nasekané bylinky (ja dávam petržlenovú vňať, zelerovú vňať, ligurček, niekedy aj chili). Dusíme pozvoľna tak, aby sa nám
voda postupne odparovala zo zmesi....keď zmes trochu klesne v hrnci
(hustotu si môžeme sami určiť akú chceme......podľa toho necháme buď dlhšie, alebo
kratšie pomaly vrieť, záleží od paradajok). Pomixujeme ponorným mixérom. Pridáme soľ, čierne korenie, trochu cukru (ak treba a paradajky sú málo sladké) a veeeeeľa čerstvej bazalky. Ja ju pridávam na drobnejšie
nasekanú už do rozmixovanej zmesi po dochutení, aby zostali viditeľné kúsky v hotovej zmesi.......
Nalejeme horúce do čistých fliaš a na chvíľu
zasterilizujem pri 90 stup. C asi 15 minút, tak, aby vičko chytilo. Po otvorení skladujeme v chladničke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára