Tentokrát niečo pre kávoholikov.....
CESTO:
120 g plnotučného mlieka
2PL instantnej kávy
140 g masla
100 g hnedého cukru
75 g kryštálového cukru
½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty
3 stredne veľké vajíčka izbovej teploty
120 g hladkej múky (možno vymeniť za inú, alebo úplne nahradiť mletými orechami)
120 g mleté vlašské orechy
2 ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
¼ čajovej lyžičky soli
Korpus
Predhriejeme rúru na 180 °C a nachystáme si okrúhlu formu na koláč ( ja som použila formu s priemerom 24 cm), ak použijeme menšiu, korpus bude vyšší a treba ho trošku dlhšie piecť. Formu vystelieme papierom na pečenie a vystriekame olejovým sprejom, alebo vytrieme maslom, aby sa nám korpus ľahšie vyberal.
Mlieko trochu zohrejeme a pridáme do neho instantnú kávu, dobre rozmiešame, kým sa káva celkom nerozpustí. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Do mixérovej misy dáme maslo, hnedý cukor, kryštálový cukor a vanilku a vyšľaháme. Postupne prišľahávame vajíčka.
V inej miske si zmiešame múku, orechy, kypriaci prášok a soľ.
Do cesta postupne túto sypkú zmes primiešavame na striedačku s kávovým mliekom.
Cesto nalejeme do formy, uhladíme povrch a pečieme na 180 °C 30- 40 minút (je potrebné občas pichnúť špajlu a skúšať či je korpus upečený). Korpus necháme vychladnúť vo forme (10 minút) a potom vybrať na mriežku, nechať úplne vychladnúť.
KÁVOVÝ KRÉM
250 ml šľahačky
200 ml mascarpone
1 ČL instantnej kávy
3 PL práškového cukru ( alebo podľa vlastnej chuti)
Pikantný džem (ja som použila domáci ríbezľový džem)
0,5 dcl šľahačky zohrejeme a primiešame do nej instantnú kávu, necháme riadne vychladiť.
Šľahačku s mascarpone, cukrom vyšľaháme, primiešame kávovú zmes a spolu všetko krátko prešľaháme.
Vychladnutý korpus potrieme džemom a pripraveným kávovým krémom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára