sobota 20. marca 2021

KÁVOVÝ KOLÁČ

 

Tentokrát niečo pre kávoholikov.....


CESTO: 

120 g plnotučného mlieka

2PL instantnej kávy 

140 g  masla

100 g hnedého cukru 

75 g kryštálového cukru

½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty

3 stredne veľké vajíčka izbovej teploty

120 g hladkej múky (možno vymeniť za inú, alebo úplne nahradiť mletými orechami)

120 g mleté vlašské orechy

2 ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku

¼ čajovej lyžičky soli


Korpus

Predhriejeme rúru na 180 °C a nachystáme si okrúhlu formu na koláč ( ja som použila formu s priemerom 24 cm), ak použijeme menšiu, korpus bude vyšší a treba ho trošku dlhšie piecť. Formu vystelieme papierom na pečenie a vystriekame olejovým sprejom, alebo vytrieme maslom, aby sa nám korpus ľahšie vyberal.

Mlieko trochu zohrejeme a pridáme do neho instantnú kávu, dobre rozmiešame, kým sa káva celkom nerozpustí.  Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Do mixérovej misy dáme maslo, hnedý cukor, kryštálový cukor a vanilku a vyšľaháme. Postupne prišľahávame vajíčka. 

V inej miske si zmiešame múku, orechy, kypriaci prášok a soľ.

Do cesta postupne túto sypkú zmes primiešavame na striedačku s kávovým mliekom.

Cesto nalejeme do formy, uhladíme povrch a pečieme na 180 °C 30- 40 minút (je potrebné občas pichnúť špajlu  a skúšať či je korpus upečený). Korpus necháme vychladnúť vo forme (10 minút) a potom  vybrať na mriežku, nechať  úplne vychladnúť.


KÁVOVÝ KRÉM

250 ml šľahačky

200 ml mascarpone

1 ČL instantnej kávy

3 PL práškového cukru ( alebo podľa vlastnej chuti)


Pikantný džem (ja som použila domáci ríbezľový džem)


0,5 dcl šľahačky zohrejeme a primiešame do nej instantnú kávu, necháme riadne vychladiť.

Šľahačku s mascarpone, cukrom vyšľaháme, primiešame kávovú zmes a spolu všetko krátko prešľaháme. 

Vychladnutý korpus potrieme džemom a pripraveným kávovým krémom.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára