nedeľa 28. marca 2021

TORTA ESTERHÁZY

 

   Dlhšie som sa na túto tortu chystala....odrádzalo ma množstvo orechov  a aj to, že je dosť pracná...ale tak dnes je ten deň D :-) a neľutujem, čo sa chuti týka, je naozaj výborná, odporúčam nechať dobre odležať v chlade...


CESTO: 

10 ks bielkov
300 g kryštálového cukru
1/4 čajovej lyžičky soli
370 g mletých vlašských orechov
2 zarovnané polievkové lyžice polohrubej múky (ak chceme mať tortu úplne bezlepkovú, tak vynecháme)
1 čajová lyžička kakaa
1 čajová lyžičky škorice
1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry

KRÉM:

5 ks žltkov
120 g kryštálového cukru
400 ml mlieka
40 g zlatého klasu
rum pre chuť
250 g masla
70 g práškového cukru

marhuľový alebo pomarančový džem
biela čokoláda
tmavá čokoláda

KORPUSY:

Trúbu si predhrejeme na 170 stup. C. Korpusy pečieme najskôr pri tejto teplote 5 minút a potom teplotu znížime na 150 stup.C. a dopekáme ich cca 20-30 minút.

Nachystáme si 3 plechy, ktoré vyložíme papierom na pečenie. Na každý papier nakreslíme ceruzkou 2 kruhy s priemerom 18 cm z opačnej strany papiera tak, aby ich bolo vidno.

Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom a soľou na pevný sneh. Potom do neho ručne jemne vmiešame mleté orechy zmiešané s múkou, kakaom, škoricou a citrónovou kôrou.

Na pripravené papiere rozdelíme rovnomerne snehovú hmotu do jednotlivých kruhov a úhľadne ho rozotrieme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Po upečení  necháme korpusy úplne vychladnúť.

KRÉM:

V hrnčeku zmiešame žĺtky, mlieko, cukor, zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme puding. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
V mixéri vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a rumom a postupne zašľahávame vychladnutý puding. 

SKLADANIE TORTY

Na podnos dáme prvý korpus, potrieme ho džemom a potom krémom. Dáme ďalší korpus, džem, krém a postup opakujeme pri všetkých korpusoch. Tortu zboku obtrieme krémom, obsypeme mletými orechami alebo nasekanými mandľami, navrch nalejeme bielu čokoládu a dozdobíme tmavou čokoládou.













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára