nedeľa 15. marca 2020

VIEDENSKÉ REZY



CESTO

4 vajcia
250 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
125 ml mlieka
125 ml oleja
150 g polohrubej múky
150 g hladkej múky
1 prášok do pečiva


POMARANČOVÁ ŽELATINA

1 liter pomarančového džúsu
2 zlaté klasy
3 PL cukru
citrónová šťava z 1 citróna

SMOTANOVÁ NÁPLŇ

250 ml šľahačky
500 ml mascarpone (možné nahradiť jemným tvarohom)
3-5 PL práškového cukru (alebo podľa vlastnej chuti)
1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkový cukor)

NA OZDOBU

dlhé piškóty
pomarančový džús
rum
tmavá čokoláda


POSTUP:
Źltky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej, mlieko. Premiešame. Vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. A nakoniec opatrne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Cesto vylejeme na vymastený plech, ktorý má vyššie okraje a upečieme vo vopred prihriatej rúre - 180 stup.C..cca 20 minút. Upečený piškót necháme vychladnúť.

Do hrnčeka vlejeme džús, z ktorého sme si asi 200 ml odložili na vymiešanie so zlatým klasom a cukrom. Keď džus v hrnčeku zovrie, vmiešame rozmiešaný puding (zlatý klas, cukor, 200ml džúsu). Prevaríme. Uvarenú želatínu vylejeme na vychladnutý piškót. Necháme úplne vychladnúť.

Vyšľaháme šľahačku, pridáme do nej mascarpone, práškový cukor a vanilku. Zmiešame. Šlahačkovú zmes rozotrieme na želatínu.

Na ozdobu roztopíme trochu tmavej čokolády. Dlhé piškóty namočíme do zmesi džúsu a trochy rumu. Namočíme každý piškót radšej viac ako menej, aby boli šťavnaté a mäkké. A rozložíme ich povrchu koláča a pofrkáme roztopenou čokoládou.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára