CESTO
4 vajcia
250 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
125 ml mlieka
125 ml oleja
150 g polohrubej múky
150 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
POMARANČOVÁ ŽELATINA
1 liter pomarančového džúsu
2 zlaté klasy
3 PL cukru
citrónová šťava z 1 citróna
SMOTANOVÁ NÁPLŇ
250 ml šľahačky
500 ml mascarpone (možné nahradiť jemným tvarohom)
3-5 PL práškového cukru (alebo podľa vlastnej chuti)
1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkový cukor)
NA OZDOBU
dlhé piškóty
pomarančový džús
rum
tmavá čokoláda
POSTUP:
Źltky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej, mlieko. Premiešame. Vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. A nakoniec opatrne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Cesto vylejeme na vymastený plech, ktorý má vyššie okraje a upečieme vo vopred prihriatej rúre - 180 stup.C..cca 20 minút. Upečený piškót necháme vychladnúť.
Do hrnčeka vlejeme džús, z ktorého sme si asi 200 ml odložili na vymiešanie so zlatým klasom a cukrom. Keď džus v hrnčeku zovrie, vmiešame rozmiešaný puding (zlatý klas, cukor, 200ml džúsu). Prevaríme. Uvarenú želatínu vylejeme na vychladnutý piškót. Necháme úplne vychladnúť.
Vyšľaháme šľahačku, pridáme do nej mascarpone, práškový cukor a vanilku. Zmiešame. Šlahačkovú zmes rozotrieme na želatínu.
Na ozdobu roztopíme trochu tmavej čokolády. Dlhé piškóty namočíme do zmesi džúsu a trochy rumu. Namočíme každý piškót radšej viac ako menej, aby boli šťavnaté a mäkké. A rozložíme ich povrchu koláča a pofrkáme roztopenou čokoládou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára