sobota 11. apríla 2020

PUNČOVÝ REZ


Vrchný a spodný plát

6 vajec
6 PL krupicového cukru
2 ČL kypriaceho prášku
8 PL hladkej múky špec.
2 PL oleja

Vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej bielej peny. Pridáme olej a prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom. 2 plechy vyložíme papierom na pečenie a cesto rovnomerne na obidva rozdelíme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stup. C.

Stredný plát

4 vajcia
4 PL krupicového cukru
1 PL oleja
5 PL hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku

Postup ako pri predchádzajúcich plátoch, len upečieme 1 piškót.


Punčový rozvar

500 ml vody
200 g krupicového cukru
dáme variť do hrnčeka, po rozpustení cukru necháme úplne vychladnúť.
Rozvar rozdelíme na polovicu, do jednej pridáme punčovú arómu a trochu ružovej  potravinárskej farby a do druhej polovice pridáme pomarančový džus, citrónovú šťavu, rum a trochu oranžovej potravinarskej farby.

Postup poskladania koláča:
Jeden tenší plát dáme naspodok, potrieme ho pikantným ríbezľovým džemom. Stredný hrubší plát pokrájame na rovnako hrubé pásy a postupne ich namočíme v pripravenom rozvare, na striedačku jeden v ružovom a druhý v oranžovom a ukladáme ich na pripravený spodný plát a pritláčame ku sebe. Takto spracujeme celý stredný plát. Tretí tenší plát potrieme džemom a položíme ho natretou stranou na pripravený koláč. Trochu zaťažíme a dáme do chladničky odležať. Nakoniec urobíme polevu a koláč polejeme.

POLEVA: práškový cukor, voda, citrónová šťava, trochu oleja a potravinárske farbivo

Konzistencia musí byť trochu hustejšia, ale taká, aby sa dala rozotierať, olej pomôže, aby sa poleva lepšie krájala....presný pomer nepíšem, lebo som robila od oka, ja používam ako polevu na punč bielu čokoládu, ale keďže som si ju zabudla kúpiť (vzhľadom na súčasnú situáciu ohľadom pandémie), použila som to, čo som doma mala....a takto je dokonale retro koláč aj s polevou :-)

Recept je na nižší koláč, lebo ja krájam koláče na kocky a tie nie sú pekné vysoké. Takže ak niekto chce klasický, treba urobiť hrubšie piškóty.....










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára