Na túto slovenskú klasiku je na internete dostupných veľa receptov....ja pečiem takto:
SVETLÉ CESTO:
3 vajcia
130 g práškového cukru
130 g hladkej múky
5 PL oleja
5 PL vody
1 ČL zarovnaná kypriaceho prášku
TMAVÉ CESTO:
3 vajcia
130 g práškového cukru
130 g hladkej múky
50 tmavého kakaa
5 PL oleja
7 PL vody
1 ČL zarovnaná kypriaceho prášku
PLNKA:
50 g zlatého klasu
1/2 litra mlieka
150 g práškového cukru
250 masla
rum
Robím osobitne svetlé a tmavé cesto, lebo mám len jednu formu na srnčí chrbát a stále som sa nedostala ku kúpe druhej 😀
Žltky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, pridáme olej, vodu, zľahka premiešame, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vlejeme do vymastenej formy na srnčí chrbát a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stup.C na cca 30-40 minút. Je potrebné skúšať špajlou. Taký istý postup je aj pri tmavom ceste. Samozrejme do neho spolu s múkou pridáme kakao.
Na plnku uvaríme puding zo zlatého klasu, mlieka a cukru. Necháme ho úplne vychladnúť. Aj puding, aj maslo by mali mať rovnakú teplotu. Vyšľaháme maslo a postupne do neho primiešavame vychladnutý puding. Ochutíme rumom.
Obidva srnčie chrbáty nakrájame na plátky a postupne lepíme plnkou striedavo svetlý - tmavý kúsok. Keď všetky kúsky zlepíme, zvyškom plnky potrieme celý koláč, povyrovnávame nepravidelnosti. Dáme do chladu zatuhnúť.
Na záver polejeme roztopenou čokoládou a ozdobíme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára