S týmto piškótom sa Vám roláda vždy podarí. Je dôležité mať dobrý plech, s nízkym okrajom, aby sa dalo cesto pekne zarovnať... a trochu cukrárskych skúseností...lebo niektoré veci sa nedajú vysvetliť, treba ich len odskúšať (niekedy opakovane :-D)
PIŠKÓT (Jaconde):
3 celé vajcia izbovej
teploty
70 g práškového cukru
70 g mandľovej múky
20 g hladkej múky
3 vaječné bielky
1 PL kryštálového cukru
15 g roztopeného (ale nie horúceho) masla
Štipka soli
Celé vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny,
prisypeme preosiatu mandľovú múku, hladkú múku a mak - vmiešavame ručne
vareškou alebo cukrárskym lýzatkom po troškách. Potom jemne primiešame
vyšľahaný sneh ( z tých 3 bielkov s kryšt.cukrom a soľou)
a nakoniec roztopené maslo. Jemne krúživými pohybmi premiešame.
Plech vystriekame olejom, vložíme papier na pečenie a aj ten
môžeme trochu nastriekať, aby sa potom lepšie odlepil. Cesto rovnomerne
rozotrieme a dáme piecť na 200 stup.C asi na 15 minút – podľa rúry, kým cesto
trochu nezozlátne, nemal by sa nedopiecť, ale ani prepiecť....
4 žltky
Šťava z 2 väčších citrónov
100 g krupicového cukru
50 g masla
bežne sa pridáva do krému aj nastrúhaná citrónová kôra, ale ja som tentokrát nedala, aby pri plnení bol krém číry...
Na sporák dáme hrnček s vodou, ktorú necháme zovrieť a necháme len trochu bublať, znížime teplotu. Do vhodnej misky dáme všetky suroviny. Misku položíme na hrček a za stáleho miešania varíme puding nad parou. Mal by trochu zhustnúť, mne to trvalo asi 10-15 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť, ako bude chladnúť, tak trochu zhustne. Ak Vám nejaký krém ostane, môžete ho dať do zaváracieho pohára a v chladničke vydrží 2 týždne. Je výborný aj na palacinky. Skúšali sme doma :-)
BIELY KRÉM (CHANTILLY)
150 ml šmotany na šľahanie 33 %
150 g mascarpone
1,5 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
citrónový cukor ( balený ako vanilkový, ale s citrńovou príchuťou) alebo lyžička citrónovej pasty ( ja používam túto: https://www.matteocucina.sk/prichute/prichut-citron-120g/ )
Na dosku dáme papier na pečenie, naň položíme vychladnutý piškótový plát. Na tento plát natrieme rovnomernú vrstvu lemon curdu a na to ešte rovnomernú vrstvu bieleho krému. Pomocou podloženého papiera na pečenie pomaly dôsledne zakrúcame roládu. Ak by sme mali okraje piškotu vysušené, prepečené, tak ich radšej odrežeme. Papierom roládu stiahneme a zakrútime ju do neho, dáme do chladničky dobre zatuhnúť.
Pri servírovaní môžeme roládu posypať práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára