utorok 2. februára 2016

ŠIŠKY


CESTO:

1 kg polohrubej múky
štipka soli
60 g droždia
100 g krupicového cukru
500 ml vlažného mlieka
100 g rozpusteného masla
8 žltkov
5 polievkových lyžíc rumu

Zohrejeme v hrnčeku mlieko, tak aby bolo vlažné, prisypeme trochu cukru a rozdrobíme droždie. Hrnček prikryjeme a necháme na teplom mieste, aby sa nám urobil kvások.

Do misky dáme múku, soľ, zvyšok cukru, rozpustené maslo, žltky, rum a nakoniec kvások. Vymiešame cesto, ja to robím v kuchynskom robote. Cesto musí byť hladké a vláčne. Misku zakryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť necelú hodinu.
Na pomúčenej doske vykysnuté cesto rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Ja ich nechávam ešte také vykrojené rozložené na doske trochu podkysnúť. Medzitým si rozpálim olej v hlbšej panvici, alebo vo fritéze a šišky vyprážam.

Podávame s obľúbeným džemom. Ja som použila aj trochu šľahačky a domáci pomarančový džem, ktorý všetci doma milujeme.









4 komentáre: