CESTO:
1 kg polohrubej múky
štipka soli
60 g droždia
100 g krupicového cukru
500 ml vlažného mlieka
100 g rozpusteného masla
8 žltkov
5 polievkových lyžíc rumu
Zohrejeme v hrnčeku mlieko, tak aby bolo vlažné, prisypeme trochu cukru a rozdrobíme droždie. Hrnček prikryjeme a necháme na teplom mieste, aby sa nám urobil kvások.
Do misky dáme múku, soľ, zvyšok cukru, rozpustené maslo, žltky, rum a nakoniec kvások. Vymiešame cesto, ja to robím v kuchynskom robote. Cesto musí byť hladké a vláčne. Misku zakryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť necelú hodinu.
Na pomúčenej doske vykysnuté cesto rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Ja ich nechávam ešte také vykrojené rozložené na doske trochu podkysnúť. Medzitým si rozpálim olej v hlbšej panvici, alebo vo fritéze a šišky vyprážam.
Podávame s obľúbeným džemom. Ja som použila aj trochu šľahačky a domáci pomarančový džem, ktorý všetci doma milujeme.
Vyzerá to totálne luxusne *.*
OdpovedaťOdstrániťvďaka :-) ale veď sú to len šišky :-D
OdstrániťTo bude tým, že som šišky nejedol ani nepamätám :D
Odstrániť:-)
Odstrániť